Centrum Fanów Symulatorów » Hydepark » Dobra kuchnia
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Dobra kuchnia

Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
Uxi





Post2003-05-27, 15:56      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Dobre przepisy i dobre knajpki z dobra kuchnia.

Na poczatek - Spagetti Carbonara

Zabek czosnku
dwa plastry szynki lub boczku
Cebula
Ser zolty (ostry i twardy) np parmezan
Smietana
Sol pieprz Bazylia
Olej z oliwek
Zoltko

Na oleju z oliwek posmarzyc cebulke pokrojona w kostke - jak sie zeszkli dodac czosnek i szynke (tez w kostke) chwile podsmarzyc - dodac smietany - tyle zeby starczylo na osobe - ciagle mieszac - dodac zoltko i wymieszac z reszta doprawic - mieszac i czekac az zawrze - Podawac z makaronem aldente na talerzu posypac obficie serem
Przepis na jedna osobe - na kazda kolejna osobe dodatkowe zoltko i odpowiednio wiecej skladnikow
Jakies 15 - 20 min przygotowywania potrawy


Spagetti z sosem serowym

Ser Rokpol jakies 8 deko
Smietana jakies 3/4 szklanki
sol cukier
natka pietruszki

Ser pokrojony w drobna kostke rozpuscic na patelni ciagle mieszajac - dodac smietany i wymieszac tworzac jednolita mase - doprawic sola i cukrem do smaku - dodac posiekana natke
10 - 15 min


Spagetti z Krewetkami

Krewetki koktailowe - najlepiej mrozone - jedno opakowanie na 2 osoby
Olej z oliwek
bazylia
czosnek 2-3 zabki

pokrojony czosnek podsmarzyc na sporej ilosci oliwy - dodac krewetki - podsmarzyc - dodac bazylie ( 1 lyzeczka) na koniec dodac oleju (wedle uznania) i zagrzac wszystko mieszajac - wymieszac wszystko z makaronem w garku po oddcedzeniu makaronu
oczywiscie doprawic sola jak ktos chce
10 - 15 min


Spagetti z tunczykiem

Puszka tunczyka w zalewie - na jedna osobe pol puszki
2 - 3 pomidory posiekane w kostke - najlepiej bez skurki
koncentrak pomidorowy
cebula
przyprawy do smaku - sol pieprz slodka papryka

Pokrojona w kostke cebule przyrumienic na oleju z oliwek - dodac tunczyka - troche podgrzac i dodac pomidory i 4 - 6 lyzek koncentratu - zagotowac i dusic jakis czas az pomidory rozmiekna - wszystko mieszac - dodac do odcedzonego makaronu w garnku po odcedzeniu - wymieszac i nakladac na talerze

15- 20 min

wszystkie przepisy uzywam od dawna - bardzo udane - za pierwszym razem nie zawsze moze wyjsc jak kto chce ale kolejna bedzie juz duzo lepsza

Ostatnio zmieniony przez Uxi dnia 2003-05-27, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
 
Reklamy
Richie


Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 20333
Miasto: Lublin/Wrocław

Post2003-05-27, 16:00      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
ja tam zjadlem wlasnie sniadanie, a ty Nogal?
 
Tiges


Dołączył: 17 Sie 2001
Posty: 2233
Miasto: Wrocław/Warszawa

Post2003-05-27, 16:25      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
ja czekam na obiad .. a ten mnie tu denerwuje
 
OldWin


Dołączył: 17 Wrz 2001
Posty: 338
Miasto: Białystok

Post2003-05-27, 16:30      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Uxi napisał:
Dobre przepisy i dobre knajpki z dobra kuchnia.

Spagetti z sosem serowym

Ser Rokpol jakies 8 deko
Smietana jakies 3/4 szklanki
sul cukier ...
lepsza


ahhhh.... i gdzie ja teraz dostanę tę przyprawę
 
Nogal


Dołączył: 18 Sie 2001
Posty: 5672
Miasto: Kraków

Post2003-05-27, 16:39      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Richie napisał:
ja tam zjadlem wlasnie sniadanie, a ty Nogal?

qfa czytasz w moich myslach
Watpie, ze topic zdobedzie taka popularnosc jak Dobry dowcip Jednak moze sie przydac

Korzystajac z okazji podam kilka przepisow z ktorych namietnie korzystam ostatnio...

Pizza mrozona

jedna pizza mrozona
oliwa
ser

Podgrzac piekarnik przez ok. 10 minut, w miedzyczasie odpakowac pizze i soroplic oliwa (wazne !! nadaje pizzy pulchnosci i tlustosci ) i nakroic na nia dodatkowego sera zgodnie z uznaniem. Wlozyc do piekarnika, odczekac 10-15 minut (zalezy od wartsci podanej przez producenta) , wyjac, spożyc

Chleb z Nutella

Chleb
Nutella

Nakroic chleba, posmarowac Nutella, spożyc.


Bulki z nutella

Bulki
Nutella

Przekroic bulki, posmarowac srodek Nutella (jesli skladamy polowki spowrotem to nalezy nalozyc wiecej Nutelli), spozyc

Bulki z jogurtem/maślanka

Bulki
Nutella

Otworzyc jogurt maślanke/jogurt , jeść bulki i zapijać jogurtem/maslanka

i na koniec wypas...

Bulki z nutella i jogurtem/maślanką !!

Bulki
Nutella
jogurt/maślanka

Przekroic bulki, posmarowac srodek Nutella (jesli skladamy polowki spowrotem to nalezy nalozyc wiecej Nutelli), jeść bulki i zapijac jogurtem/maslanka

Pewnie teraz niektorzy z was zastanawiaja sie czy mozliwy jest wariant chleb-nutella-jogurt/maślanka ?? Nie wiem - nie probowalem
 
MaXyM


Dołączył: 17 Sie 2001
Posty: 6289
Miasto: Kraków GG:1905678

Post2003-05-27, 16:47      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem


To ja zaproponuję jeszcze danie firmowe:

wymagana gotówka
20 min

Pójśc do najbliższego baru i poprosić o danie firmowane przez firme. Może być jajecznica, bigos lub fasolka po bret.
 
Korsarz


Dołączył: 05 Lis 2002
Posty: 308
Miasto: Krapkowice

Post2003-05-27, 16:52      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem


Uxi - genialny pomysl na taki dzial !!! gratuluje !!! mam nadzieje ze sie temat rozwinie ! juz wiem co bede zajadal przez weekend ! )) spagetti

Nogal - prosze niezasmiecac watku - te przepisy to chyba do nowego tematu o zywieniu sie studentow i to tych bogatszych - nutelka - fju fju niezle ci sie powodzi kiedys z kumplami z akademika mielismy konkurs na znalezienie najtanszego jedzenia - no i znalazlo sie - szkielety drobiowe - hehehe ale po przecenie niektore juz same zaczynaly chodzic (again)
 
Richie


Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 20333
Miasto: Lublin/Wrocław

Post2003-05-27, 16:56      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Korsarz napisał:
Uxi - genialny pomysl na taki dzial !!!


bylby genialny, gdyby po raz trzeci ktos nie zakladal o tym nowego topika zamiast dopisywac sie do starych no i oczywiscie z symulatorami ma to wiele wspolnego

Nogal wiedzialem, ze mnie nie zawiedziesz
 
Korsarz


Dołączył: 05 Lis 2002
Posty: 308
Miasto: Krapkowice

Post2003-05-27, 17:08      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Richie napisał:
bylby genialny, gdyby po raz trzeci ktos nie zakladal o tym nowego topika zamiast dopisywac sie do starych no i oczywiscie z symulatorami ma to wiele wspolnego


no tak - a moze jakby temat zostal "przyklejony" to nikt by niezakladal watku po raz trzeci i gdyby mial jakis ciekawy pomysl to dopisywalby do istniejacego

a z symulatorami ma to tyle samo wspolnego co "dobry dowcip" czy "dobry film" - wszystko jest wsadzone do dzialu HYDEPARK (o dupie Maryni) - wiec chyba mozna by co ciekawsze watki "przykleic"
 
Uxi





Post2003-05-27, 17:41      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Nogal - proponuje ci bulke ze smalcem przegryzana cebula - bedziesz zdrowszy.

Co do twojego "gorowania" tak trzymaj
 
PiotreQ





Post2003-05-27, 18:26      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Uxi napisał:
Nogal - proponuje ci bulke ze smalcem przegryzana cebula - bedziesz zdrowszy.

Noooo Czysty tłuszcz wieprzowy i cebula - samo zdrowie
Ałłłaaa... moja wątroba
 
kavoo


Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 8688
Miasto: 100lica

Post2003-05-27, 18:40      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Kurczak w panierce

Co trzeba miec:
1. sprawny telefon
2. ok. 15-20 zl

Sposob przyrzadzania:
1. dzwonimy pod numer 5 36 36 36 i ucinamy sobie mila pogawedke
2. po ok. 30 minutach otwieramy drzwi (od mieszkania) i wyciagamy goracego, chrupiacego kurczaka (z rak dostarczyciela)
3. spozywamy z frytkami i orzezwiajacym napojem

 
Greg


Dołączył: 17 Sie 2001
Posty: 1940
Miasto: Szczecin

Post2003-05-27, 19:01      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Nogal napisał:

Pizza mrozona

jedna pizza mrozona
oliwa
ser

Podgrzac piekarnik przez ok. 10 minut, w miedzyczasie odpakowac pizze i soroplic oliwa (wazne !! nadaje pizzy pulchnosci i tlustosci ) i nakroic na nia dodatkowego sera zgodnie z uznaniem. Wlozyc do piekarnika, odczekac 10-15 minut (zalezy od wartsci podanej przez producenta) , wyjac, spożyc

pizza mrozona deluxe

dla lepszych wrazen mozna dolozyc dodatkowo pokrojone pomidory "zgodnie z uznaniem" plus ketchup, najlepiej tak zeby caly placek okryl sie czerwona barwa. bardzo dobry efekt daje pokrojenie sera, ale na tarce, na takie drobne paseczki. bierzemy je w lape i rozrzucamy po kuch ... hmm po pizzy

wypas maksymalny.

w celu dalszego zwiekszenia doznan mozna pokusic sie o sosik ala mak donalt. wrzucamy do pojemnika ketchup, musztarde, troszke majonezu i patrzymy na kolor jak wyjdzie pomaranczowy, mozemy nakladac na pizze (hamburgery i inne badziewia). jak nie wyjdzie to ... probujemy jeszcze raz

a mowiac powaznie, jak chcecie to moge zapodac ebooka pt. "specjalnosc kuchni wloskiej - pizze". wszystko o pizzach, jakie ciasto, przyprawy, przepisy itd. chociaz czytajac niektore z powyzszych obawiam sie, ze to moze byc wyzsza (wrecz za wysoka) szkola jazdy
 
Richie


Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 20333
Miasto: Lublin/Wrocław

Post2003-05-27, 19:02      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
Korsarz napisał:
wiec chyba mozna by co ciekawsze watki "przykleic"


masz absolutna racje, popularne, ciekawe dla wiekszosci mozna, dlatego juz sa przyklejone, o kazdej bzdurze nie ma sensu przyklejac
 
Korsarz


Dołączył: 05 Lis 2002
Posty: 308
Miasto: Krapkowice

Post2003-05-27, 19:24      Dobra kuchnia Odpowiedz z cytatem
dobre zarelko nazywasz bzdura ?!?

hehehe - ok Richie ja tu tylko sprzatam - eee nawet niesprzatam - - poprostu pomysl mi sie spodobal - a niewiedzialem ze juz takie watki sie tu pojawialy - mlody jeszcze jestem (forumowicz)
 
Centrum Fanów Symulatorów » Hydepark » Dobra kuchnia Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: