Zabek czosnku
dwa plastry szynki lub boczku
Cebula
Ser zolty (ostry i twardy) np parmezan
Smietana
Sol pieprz Bazylia
Olej z oliwek
Zoltko
Na oleju z oliwek posmarzyc cebulke pokrojona w kostke - jak sie zeszkli dodac czosnek i szynke (tez w kostke) chwile podsmarzyc - dodac smietany - tyle zeby starczylo na osobe - ciagle mieszac - dodac zoltko i wymieszac z reszta doprawic - mieszac i czekac az zawrze - Podawac z makaronem aldente na talerzu posypac obficie serem
Przepis na jedna osobe - na kazda kolejna osobe dodatkowe zoltko i odpowiednio wiecej skladnikow
Jakies 15 - 20 min przygotowywania potrawy
Spagetti z sosem serowym
Ser Rokpol jakies 8 deko
Smietana jakies 3/4 szklanki
sol cukier
natka pietruszki
Ser pokrojony w drobna kostke rozpuscic na patelni ciagle mieszajac - dodac smietany i wymieszac tworzac jednolita mase - doprawic sola i cukrem do smaku - dodac posiekana natke
10 - 15 min
Spagetti z Krewetkami
Krewetki koktailowe - najlepiej mrozone - jedno opakowanie na 2 osoby
Olej z oliwek
bazylia
czosnek 2-3 zabki
pokrojony czosnek podsmarzyc na sporej ilosci oliwy - dodac krewetki - podsmarzyc - dodac bazylie ( 1 lyzeczka) na koniec dodac oleju (wedle uznania) i zagrzac wszystko mieszajac - wymieszac wszystko z makaronem w garku po oddcedzeniu makaronu
oczywiscie doprawic sola jak ktos chce
10 - 15 min
Spagetti z tunczykiem
Puszka tunczyka w zalewie - na jedna osobe pol puszki
2 - 3 pomidory posiekane w kostke - najlepiej bez skurki
koncentrak pomidorowy
cebula
przyprawy do smaku - sol pieprz slodka papryka
Pokrojona w kostke cebule przyrumienic na oleju z oliwek - dodac tunczyka - troche podgrzac i dodac pomidory i 4 - 6 lyzek koncentratu - zagotowac i dusic jakis czas az pomidory rozmiekna - wszystko mieszac - dodac do odcedzonego makaronu w garnku po odcedzeniu - wymieszac i nakladac na talerze
15- 20 min
wszystkie przepisy uzywam od dawna - bardzo udane - za pierwszym razem nie zawsze moze wyjsc jak kto chce ale kolejna bedzie juz duzo lepsza
Ostatnio zmieniony przez Uxi dnia 2003-05-27, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
Reklamy
Richie
Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 20333
Miasto: Lublin/Wrocław
2003-05-27, 16:00 Dobra kuchnia
ja tam zjadlem wlasnie sniadanie, a ty Nogal?
Tiges
Dołączył: 17 Sie 2001
Posty: 2233
Miasto: Wrocław/Warszawa
Ser Rokpol jakies 8 deko
Smietana jakies 3/4 szklanki
sul cukier ...
lepsza
ahhhh.... i gdzie ja teraz dostanę tę przyprawę
Nogal
Dołączył: 18 Sie 2001
Posty: 5672
Miasto: Kraków
2003-05-27, 16:39 Dobra kuchnia
Richie napisał:
ja tam zjadlem wlasnie sniadanie, a ty Nogal?
qfa czytasz w moich myslach
Watpie, ze topic zdobedzie taka popularnosc jak Dobry dowcip Jednak moze sie przydac
Korzystajac z okazji podam kilka przepisow z ktorych namietnie korzystam ostatnio...
Pizza mrozona
jedna pizza mrozona
oliwa
ser
Podgrzac piekarnik przez ok. 10 minut, w miedzyczasie odpakowac pizze i soroplic oliwa (wazne !! nadaje pizzy pulchnosci i tlustosci ) i nakroic na nia dodatkowego sera zgodnie z uznaniem. Wlozyc do piekarnika, odczekac 10-15 minut (zalezy od wartsci podanej przez producenta) , wyjac, spożyc
Uxi - genialny pomysl na taki dzial !!! gratuluje !!! mam nadzieje ze sie temat rozwinie ! juz wiem co bede zajadal przez weekend ! )) spagetti
Nogal - prosze niezasmiecac watku - te przepisy to chyba do nowego tematu o zywieniu sie studentow i to tych bogatszych - nutelka - fju fju niezle ci sie powodzi kiedys z kumplami z akademika mielismy konkurs na znalezienie najtanszego jedzenia - no i znalazlo sie - szkielety drobiowe - hehehe ale po przecenie niektore juz same zaczynaly chodzic (again)
Richie
Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 20333
Miasto: Lublin/Wrocław
2003-05-27, 16:56 Dobra kuchnia
Korsarz napisał:
Uxi - genialny pomysl na taki dzial !!!
bylby genialny, gdyby po raz trzeci ktos nie zakladal o tym nowego topika zamiast dopisywac sie do starych no i oczywiscie z symulatorami ma to wiele wspolnego
bylby genialny, gdyby po raz trzeci ktos nie zakladal o tym nowego topika zamiast dopisywac sie do starych no i oczywiscie z symulatorami ma to wiele wspolnego
no tak - a moze jakby temat zostal "przyklejony" to nikt by niezakladal watku po raz trzeci i gdyby mial jakis ciekawy pomysl to dopisywalby do istniejacego
a z symulatorami ma to tyle samo wspolnego co "dobry dowcip" czy "dobry film" - wszystko jest wsadzone do dzialu HYDEPARK (o dupie Maryni) - wiec chyba mozna by co ciekawsze watki "przykleic"
Uxi
2003-05-27, 17:41 Dobra kuchnia
Nogal - proponuje ci bulke ze smalcem przegryzana cebula - bedziesz zdrowszy.
Co do twojego "gorowania" tak trzymaj
PiotreQ
2003-05-27, 18:26 Dobra kuchnia
Uxi napisał:
Nogal - proponuje ci bulke ze smalcem przegryzana cebula - bedziesz zdrowszy.
Noooo Czysty tłuszcz wieprzowy i cebula - samo zdrowie
Ałłłaaa... moja wątroba
kavoo
Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 8688
Miasto: 100lica
2003-05-27, 18:40 Dobra kuchnia
Kurczak w panierce
Co trzeba miec:
1. sprawny telefon
2. ok. 15-20 zl
Sposob przyrzadzania:
1. dzwonimy pod numer 5 36 36 36 i ucinamy sobie mila pogawedke
2. po ok. 30 minutach otwieramy drzwi (od mieszkania) i wyciagamy goracego, chrupiacego kurczaka (z rak dostarczyciela)
3. spozywamy z frytkami i orzezwiajacym napojem
Greg
Dołączył: 17 Sie 2001
Posty: 1940
Miasto: Szczecin
2003-05-27, 19:01 Dobra kuchnia
Nogal napisał:
Pizza mrozona
jedna pizza mrozona
oliwa
ser
Podgrzac piekarnik przez ok. 10 minut, w miedzyczasie odpakowac pizze i soroplic oliwa (wazne !! nadaje pizzy pulchnosci i tlustosci ) i nakroic na nia dodatkowego sera zgodnie z uznaniem. Wlozyc do piekarnika, odczekac 10-15 minut (zalezy od wartsci podanej przez producenta) , wyjac, spożyc
pizza mrozona deluxe
dla lepszych wrazen mozna dolozyc dodatkowo pokrojone pomidory "zgodnie z uznaniem" plus ketchup, najlepiej tak zeby caly placek okryl sie czerwona barwa. bardzo dobry efekt daje pokrojenie sera, ale na tarce, na takie drobne paseczki. bierzemy je w lape i rozrzucamy po kuch ... hmm po pizzy
wypas maksymalny.
w celu dalszego zwiekszenia doznan mozna pokusic sie o sosik ala mak donalt. wrzucamy do pojemnika ketchup, musztarde, troszke majonezu i patrzymy na kolor jak wyjdzie pomaranczowy, mozemy nakladac na pizze (hamburgery i inne badziewia). jak nie wyjdzie to ... probujemy jeszcze raz
a mowiac powaznie, jak chcecie to moge zapodac ebooka pt. "specjalnosc kuchni wloskiej - pizze". wszystko o pizzach, jakie ciasto, przyprawy, przepisy itd. chociaz czytajac niektore z powyzszych obawiam sie, ze to moze byc wyzsza (wrecz za wysoka) szkola jazdy
Richie
Dołączył: 16 Sie 2001
Posty: 20333
Miasto: Lublin/Wrocław
2003-05-27, 19:02 Dobra kuchnia
Korsarz napisał:
wiec chyba mozna by co ciekawsze watki "przykleic"
masz absolutna racje, popularne, ciekawe dla wiekszosci mozna, dlatego juz sa przyklejone, o kazdej bzdurze nie ma sensu przyklejac
hehehe - ok Richie ja tu tylko sprzatam - eee nawet niesprzatam - - poprostu pomysl mi sie spodobal - a niewiedzialem ze juz takie watki sie tu pojawialy - mlody jeszcze jestem (forumowicz)